Neda Gorge
Αρχική Ελλάδα Πελοπόννησος Νομός Μεσσηνίας Αφιερώματα
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Καταρράκτες Νέδα, ένας ξεχασμένος παράδεισος

Καταρράκτες Νέδα, ένας ξεχασμένος παράδεισος
Στη νότια πλευρά της Αρχαίας Ολυμπίας, στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας της Πελοποννήσου και πολύ κοντά στην Αρχαία Φιγαλία συναντάει κανείς το Φαράγγι της Νέδας

Πηγάζει από το όρος Λύκαιο, ανάμεσα στα χωριά Κακαλέτρι και Πέτρα της ορεινής Μεσσηνίας, πολύ κοντά στην Ανδρίτσαινα. Τα νερά της ακολουθούν μία διαδρομή φυσικού πλούτου 32 χιλιομέτρων και καταλήγουν στο Ιόνιο, στη θέση Ελαία, λίγο έξω από την Κυπαρισσία.

Ο δρόμος Πατρών - Πύργου Καλαμάτας "ακολουθεί" το περίγραμμα των ακτών της. Εκτός από τις θαλασσινές ομορφιές της,, ένας θαυμάσιος ορεινός κόσμος εμφανίζεται στις ανατολικές πλαγιές της που «προστατεύει» ένα πανέμορφο ποτάμι, τη Νέδα, και αποτελεί το μοναδικό ποτάμι θηλυκού γένους στην Ελλάδα.

Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να «γευτούν» την ανέγγιχτη φυσική ομορφιά της. Ξεκινώντας από την Κυπαρισσία, ο στενός επαρχιακός δρόμος καταλήγει μετά από 18 χλμ στο ορεινό χωριό Πλατάνια. Από εκεί ένας χωματένιος δρόμος αποτελεί συνδετικό κρίκο του κόσμου με το «παραδεισένιο» φαράγγι της Νέδας.

Οργανώνονται πεζοπορίες όπου το σημείο έναρξης το οποίο οριοθετείται από ένα παλιό πέτρινο γεφύρι. Στο μονοπάτι υπάρχουν πολλές πινακίδες που διευκρινίζουν τη διαδρομή από τη κοίτη του ποταμού μέχρι το φαράγγι, όπου ξεπηδά ο καταρράκτης από ύψος 20 περίπου μέτρων.

Μπορεί ο επισκέπτης να ακολουθήσει τη πορεία διάρκειας 7 με 8 ώρες προκειμένου να διασχίσει το φαράγγι αλλά καλό θα είναι να λάβει υπόψη του πως είναι υποχρεωτικό το περπάτημα μέσα στο ποτάμι ενώ σε ορισμένα σημεία ακόμα και το κολύμπι.

Η καλύτερη περίοδος για την επίσκεψη
στο φαράγγι είναι τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου. Το ποτάμι κατεβάζει λιγότερο νερό με αποτέλεσμα η κολύμβηση να είναι πιο εύκολη.

Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως η πανίδα που εμφανίζεται κατά μήκος του φαραγγιού είναι άξια θαυμασμού.
Αυτό έχει ως απόρροια να λαμβάνουν χώρα συναντήσεις με πλάσματα του οικοσυστήματος όπως βίδρες, πουλιά, ψάρια του γλυκού νερού, νερόφιδα.

Ο Καταρράκτης Νέδα

Ο ποταμός Νέδα, με τη χαρακτηριστική γέφυρα

Φαράγγι Νέδα, ένας ξεχασμένος παράδεισος
Τρόποι πρόσβασης:

¤ Από το χωριό Πέτρα και κοντά στην εκκλησία της Αγιανάστασης εκβάλλει ο ποταμός. Είναι το ιδανικόερο σημείο για όσους θέλουν να δουν το ποτάμι από την αρχή του.

¤ Από το χωριό Πλατάνια, κατεβαίνετε οδικός μέχρι το τελευταίο πέτρινο γεφύρι και συνεχίζετε προς τη Φιγαλεία. Ο τρόπος αυτός αποτελεί τη πιο σύντομη διαδρομη προς το σημείο όπου καταλήγει η Νέδα αλλά παράλληλα Χαρακτηρίζεται και από τους πιο δύσκολους.

¤ Μια άλλη εναλλακτική διαδρομή, μέσω τυπικού ελληνικού επαρχιακού δρόμου, είναι από τα χωριά Σιδηρόκαστρο και Αυλώνα.

¤ Ένας χωματένιος δρόμος ξεκινάει από το χωριό Κακαλέτρι, φθάνει στο ποτάμι και συνεχίζει προς το χωριό Μαρίνα. Ενδείκνυται για όσους θέλουν να ξεκινήσουν από από τα πιο ήσυχα σημεία του ποταμού.

Ο Καταρράκτης Νέδα
Προέλευση ονόματος:
Σύμφωνα με τη μυθολογία, στη νύμφη Νέδα, θεότητα των νερών, έδωσε η Ρέα τον Δία όταν γεννήθηκε προκειμένου να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο. Ήταν εκείνη που φρόντισε το βρέφος - μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ - το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι του Λύκαιου, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι και πήρε το όνομά της.

Θέα από τη διαδρομή που ακολουθεί ο ποταμός Το πλούσιο οικοσύστημα του ποταμού Το πλούσιο οικοσύστημα του ποταμού Το ποτάμι Νέδα Ο καταρράκτης Νέδα

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαδόπουλος
Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διαδρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στις κοντινές περιοχέςΑρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρίστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Ενοικιάσεις αυτοκινήτων
Site Map
Διαφημιστείτε
Στατιστικά του hotelsline.gr
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.