Tourist Guide of Halkidiki
Πανοραμική άποψη της Σάρτης
Η παραλία της Σάρτης
Γλυπτό στα βράχια της παραλίας Καβουρότρυπες
Αρχική Ελλάδα Μακεδονία Χαλκιδική Πόλεις - Περιοχές
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Σάρτη Χαλκιδικής

Το χωριό της Σάρτης βρίσκεται στο νομό της Χαλκιδικής, στη χερσόνησο της Σιθωνίας σε απόσταση 142 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Αποτελεί τουριστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Σιθωνίας, όπου ο επισκέπτης θα απολαύσει το υπέροχο φυσικό τοπίο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Τα κρυστάλλινα πρασινογάλαζα νερά της θάλασσας, η λευκή άμμος, οι υπήνεμοι κολπίσκοι, οι μοναδικές ακτές που τις προφυλάσουν γραφικοί βράχοι, συναρπάζουν τους επισκέπτες και
Διαμονή σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιος στη Σάρτη Χαλκιδικής Διαμονή στη Σάρτη Χαλκιδικής
προσφέρουν αξέχαστες στιγμές και εμπειρίες.
Η Σάρτη είναι ιδανική για του φίλους της θάλασσας αφού εδώ θα απολαύσουν θαλάσσια σπορ (σκι, σέρφινγκ κλπ.), ψάρεμα και βόλτα με βάρκες στις κοντινές παραλίες.
Από το λιμανάκι της Σάρτης ξεκινούν καθημερινά οργανωμένες θαλάσσιες εκδρομές για τον περίπλου του Αγίου Ορους, τη Βουρβουρού και παραλίες της περιοχής.

Ιδρύθηκε μετά την μικρασιατική καταστροφή από πρόσφυγες που κατοικούσαν σ' ένα μικρό νησάκι την Οφιούα (Αφισιά) που βρίσκονταν στην θάλασσα του Μαρμαρά.
Πρώτος σταθμός των προσφύγων ήταν το Λαύριο. Γρήγορα όμως ενημερώθηκαν από το Ελληνικό Κράτος ότι στην Χαλκιδική υπάρχει ένα μέρος με άφθονη αλιεία και καλλιεργήσιμες εκτάσεις και έτσι εγκαταστάθηκαν από το 1923 έως το 1925 σ' αυτό το γεωγραφικό χώρο. Το σημερινό όνομα του χωριού (Σάρτη) προέρχεται, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία απ' το Βασιλιά Σάρτιο ή Σάρτη που ζούσε σ' αυτή την περιοχή και είχε κτίσει σε τούτο το τόπο μια πολιτεία, τη Σαρτούπολη, η οποία βυθίστηκε.

Η Σάρτη σήμερα αριθμεί περί τους 1000 κατοίκους. Το καλοκαίρι, όμως λόγω της έντονης τουριστικής κίνησης παρουσιάζει ραγδαία αύξηση που φτάνει τις 15.000 με 20.000 χιλιάδες.
Είναι ένα πανέμορφο χωριό, με πεντακάθαρες θάλασσες και μοναδικούς, από άποψη ομορφιάς κόλπους και παραλίες, αξιοθέατα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, ταβέρνες, τουριστικά καταστήματα.
Το μεγαλύτερο όγκο των τουριστών τον συγκεντρώνει το Δεκαπενταύγουστο όπου και γιορτάζει η εκκλησία του χωριού.

Αξιοθέατα - αρχαιολογικοί χώροι:
 • Το μετόχι της μονής Ξηροποτάμου.
 • Τα έργα (γλυπτά και ζωγραφιές) του λαϊκού καλλιτέχνη μπάρμπα - Ζαφείρη σε καφενείο του χωριού.
 • Το πολιτιστικό κέντρο (πέτρινο κτίσμα)
 • Οι Καβουρότρυπες. Σύμπλεγμα μικρών παραλιών σε απόσταση 23 χλμ νότια της Βουρβουρούς και 6 χλμ. βόρεια της Σάρτης, σε μια ακτογραμμή μεγαλύτερη των 5 χλμ. Εντυπωσιακά τυρκουάζ νερά αλλά και γλυπτά στους βράχους από καλλιτέχνες δίνουν μια άλλη αίσθηση σε αυτές τις παραλίες.
  Δεν θα βρείτε αναλυτική σήμανση για την επίσκεψή σας στις Καβουρότρυπες γι' αυτό και χρειάζεται αρκετή προσοχή όταν πλησιάσετε στην περιοχή για να βρείτε την κατάλληλη έξοδο.
  Εκτός από την παραλία Πορτοκάλι όπου υπάρχει και το ομώνυμο beach bar, οι υπόλοιπες δεν είναι οργανωμένες αλλά απομονωμένες και ερημικές και θα πρέπει να πάτε προετοιμασμένοι ώστε να μην αντιμετωπίσετε δυσκολίες.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σάρτης «Η Αφησιά» αναφέρει:
"Στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, τη Σιθωνία, εκεί που Θεοί και Γίγαντες δημιούργησαν αυτόν τον πανέμορφο τόπο την περίοδο της Γιγαντομαχίας, εκεί που οι ίντριγκες και τα πάθη σημάδεψαν την ιστορία και τη μυθολογία του - από το Σίθωνα που αρνούμενος να παντρέψει την κόρη του την Παλλήνη σκότωσε τους μνηστήρες της, μέχρι το Γεραστό, γιο του Μύγδονα που φυλάκισε στον Παρθενώνα τις κόρες του, εκεί λοιπόν αποφάσισαν οι κάτοικοι της Χαλκίδας τον 8ο αιώνα π.Χ. να χτίσουν τις νέες τους πόλεις.
Στην Ανατολική πλευρά της Σιθωνίας θα χτίσουν την Σάρτη που θα πάρει το όνομα της από τον βασιλιά της Σάρτιο. Στο τέλος του 5ου αι. π.Χ. η Σάρτη θα είναι μία από τις 32 σπουδαιότερες πόλεις της Χαλκιδικής που θα ιδρύσουν υπό την ηγεσία της Ολύνθου, το «κοινόν των Χαλκιδέων», το οποίο θα διαλυθεί το 379 π.Χ. από τους Σπαρτιάτες.
Σύντομο όμως θα προσχωρήσουν στην δεύτερη Αθηναική Συμμαχία και λίγο αργότερα ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος θα καταστρέψει όλες τις πόλεις του Κοινού των Χαλκιδέων.
Αργότερα, τον 14ο αιώνα μ.Χ ξανά αναφέρεται στην περιοχή χωριό με το όνομα «Ο Σάρτης», που ήταν κτήμα της Μονής Ξηροποτάμου. Το οποίο με την σειρά του θα ερημωθεί τον 17ο αιώνα λόγο των πειρατών.

Εδώ λοιπόν, αποφάσισαν οι Έλληνες πρόσφυγες διωγμένοι από τη Θάλασσα του Μαρμαρα της Μικράς Ασίας το 1923 να ιδρύσουν ένα από τα 27 καινούργια χωριά της Χαλκιδικής, μια νέα πατρίδα με το νοσταλγικό όνομα της παλιάς, την Νέα Αφησιά.
Το 1923 έφθασαν από το Λαύριο, που τους είχε αφήσει το πλοίο μετά τον διωγμό, οι πρώτες οικογένειες και φιλοξενήθηκαν στα κτήρια του Μετοχιού για σχεδόν 2 χρόνια αντιμετωπίζοντας την πείνα και την ελονοσία μέχρι να χτιστούν τα σπίτια που θα στέγαζαν τους ίδιους και τα όνειρα τους για μία καινούρια αρχή.
Σε λίγες δεκαετίες μετέτρεψαν την αφιλόξενη αλλά συνάμα γοητευτική φύση, σ' ένα γραφικό ψαροχώρι κι αργότερα σ' έναν κορυφαίας επιλογής τουριστικό προορισμό.

Ο 21ος αιώνας θα βρει την περιοχή, τουριστικά ώριμη και όπως πάντα πανέμορφη, να υποδέχεται κάθε καλοκαίρι ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να τους προσφέρει απλόχερα αυτό που όλοι προσδοκούν, την αυθεντική ελληνική φιλοξενία!
Η Σάρτη είναι ένας τόπος ευλογημένος. Εδώ η φύση φρόντισε να ζωγραφίσει έναν από τους αραιότερους πίνακες της. Ο συνδυασμός του γαλάζιου της θάλασσας και του πράσινου της στεριάς με τις θαυμάσιες εναλλαγές των βράχων, των ακρογιαλιών, της αμμουδιάς και του πεύκου θα συγκλονίσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη παροτρύνοντας τον να μείνει για να απολαύσει τις διάφανες θάλασσες τις και να αναζωογονηθεί στα υπέροχα σκιερά δάση που την περιτριγυρίζουν.
"Διαμονή- Διασκέδαση
Για τη διαμονή σας στην περιοχή της Σάρτης Χαλκιδικής, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής.
Στη Σάρτη Χαλκιδικής και τις κοντινές περιοχές υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα, καθώς και επιλογές με προσφορές για οικονομικές διακοπές, μπορείτε να δείτε πιο κάτω, στον κατάλογο με τα καταλύματα της πόλης και στην σελίδα με τις προσφορές διαμονής.

Για την διασκέδασή σας στη Σάρτη Χαλκιδικής θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.
Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διασρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής και διασκέδασης στη Σάρτη ΧαλκιδικήςΑρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις

Χρήσιμα και απαραίτητα τηλέφωνα Rhoto Gallery
Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.