Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Cave of Lakes in Kastria
Αρχική Ελλάδα Πελοπόννησος Νομός Αχαϊας Σπήλαιο Λιμνών στα Καστριά
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Σπήλαιο Λιμνών στα Καστριά

Σπήλαιο Λιμνών, άποψη από το εσωτερικόΒρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά, μέσα στους ασβεστόλιθους του βουνού Αμολινίτσα, στον ορεινό όγκο του Χελμού, σε υψόμετρο περίπου 850 μέτρων.
Απέχει περίπου 17 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων, 9 χλμ. από την Κλειτορία και 60 χλμ. από την Τρίπολη (σήραγγα Αρτεμισίου).
Το όνομά του το οφείλει στις πολλές μικρές λίμνες που σχηματίζονται στο εσωτερικό του και η μοναδικότητά του είναι το αποτέλεσμα της εκπληκτικής εσωτερικής του διαμόρφωσης σε τρία διαφορετικά επίπεδα, γεγονός που δεν έχει εντοπιστεί σε κανένα άλλο σπήλαιο του κόσμου.
Ιδιαίτερη σημασία προσδίδουν τα παλαιοντολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί, όπως απολιθωμένα οστά ανθρώπων και ζωικών ειδών μεταξύ των οποίων και ο ιπποπόταμος, γεγονός που έχει μεγάλη σημασία σε διεθνές επίπεδο.
Ενας υπόγειος ποταμός ευθύνεται για την δημιουργία αυτού του μοναδικού σπηλαίου, που το συνολικό εξερευνημένο μήκος ανέρχεται στα 1980 μέτρα, από τα οποία επισκέψιμα είναι περίπου τα 500, αρκετά όμως για να θαυμάσει ο επισκέπτης αυτό το εξαιρετικό δημιούργημα της φύσης.


Σπήλαιο Λιμνών, άποψη από το εσωτερικό
Το εσωτερικό
Στο εσωτερικό του υπάρχουν 13 λίμνες στα τρία διαφορετικά επίπεδα που διαθέτουν νερό όλο το χρόνο και αρκετές μικρότερες που συγκρατούν το νερό όταν είναι άφθονο την χειμερινή περίοδο.
Η τροφοδοσία τους γίνεται από εσωτερικές πηγές και από τα νερά της βροχής που εισέρχονται απο τις σχισμές της οροφής του σπηλαίου.
Οταν η ροή του νερού είναι αυξημένη, δημιουργούνται φυσικοί καταρράκτες σε διάφορα σημεία του σπηλαίου φανερώνοντας πανέμορφες εικόνες. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο με την υποχώρηση των νερών, αναδεικνύονται φυσικές πέτρινες λεκάνες με δαντελωτούς σχηματισμούς και φυσικά φράγματα με το ύψος τους να ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα. Η αντανάκλαση των σχηματισμών της οροφής στις λίμνες συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό.
Η οροφή του που σε κάποια σημεία φτάνει τα 30 μ. και οι εντυπωσιακοί σχηματισμοί σταλαγμιτών και σταλακτιτών που καθρεφτίζονται στα νερά των λιμνών, συνθέτουν ένα εκπληκτικό θέαμα, προκαλώντας το θαυμασμό του επισκέπτη.
Σπήλαιο Λιμνών, άποψη από το εσωτερικό Η είσοδος των επισκεπτών στο σπήλαιο γίνεται από τεχνητή σήραγγα που τους οδηγεί στο δεύτερο όροφο στο "Θάλαμο των Νυχτερίδων", και στη συνέχεια στους άλλους θαλάμους του σπηλαίου (Κάστρο, Υπερώο, Αποβάθρα των Πέτρινων Νούφαρων κλπ.).
Η περιήγηση γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους διαδρόμους και υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες, με πολύ καλό φωτισμό αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του χώρου, και δίνοντας την δυνατότητα να δει και να θαυμάσει ο επισκέπτης τον πλούσιο φυσικό διάκοσμο του σπηλαίου.

Ωράριο λειτουργίας: 09:30 - 16:30
Τις αργίες και καλοκαίρι υπάρχει παράταση του ωραρίου.
Τηλ. 26920.31.001, 26920.31.633
Fax 26920.31.588
  Στη διάρκεια της διαδρομής θα συναντήσετε μοναδικά συμπλέγματα σταλαγμιτών και σταλακτιτών στα τοιχώματα και στην οροφή.
Συστηματικές μετρήσεις που καταγράφονται επί 24ώρου βάσεως μέσα στο σπήλαιο, παρατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία σε όλη τη δίοδο του σπηλαίου (από 16,1 °C έως 17 °C).

Χάρτης διαδρομής ΕΟ Αθηνών Πατρών, Καλάβρυτα, Καστριά Πρόσβαση
Η πρόσβαση στην περιοχή είναι άνετη μέω του υπάρχοντος οδικού δικτύου. Ενημερωθείτε από τον διπλανό χάρτη (με κλικ θα τον δείτε σε μεγένθυση), για την διαδρομή από την Ε.Ο. Αθηνών - Πατρών, Καλάβρυτα, Καστριά.


Διαμονή
Για την διαμονή σας στην γύρω περιοχή υπάρχουν λίγα καταλύματα στους Ανω και Κάτω Λουσούς και αρκετά διαφόρων ειδών και κατηγοριών, στην περιοχή των Καλαβρύτων.

Η εξερεύνηση
Η εξερεύνηση του σπηλαίου άρχισε το 1964 από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο με τον καθηγητή Ι. Μελέντη και την βοήθεια των κατοίκων των Καστριών που ανέβηκαν για πρώτη φορά στον δεύτερο όροφο με ξυλόσκαλες από αναβαθμίδα ύψους 9 μ. και η χαρτογράφησή του από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία με την Σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου.
Η αξιοποίηση του σπηλαίου ξεκίνησε το 1981 από τον ΕΟΤ, στη συνέχεια από την πρώην Κοινότητα Καστριών και συνεχίζεται σήμερα από τον Δήμο Κλειτορίας.

Μύθος
Ο μύθος λέει πως οι κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, Λυσίππη, Ιφινόη και Ιφιάνασσα, καυχήθηκαν ότι ήσαν ωραιότερες από τη θεά Ήρα και περιφρόνησαν τους θεούς και τη λατρεία του Διονύσου. Η σύντροφος του Δία δε συγχώρεσε την αλαζονεία τους και σάλεψε τα λογικά τους, με συνέπεια να πιστέψουν πως ήσαν δαμάλες (αγελάδες) και τρέχοντας σε βουνά και λιβάδια της Πελοποννήσου, μεταδίδανε μανία παιδοκτονίας στις γυναίκες της Αργολίδας. Κάποτε φτάσανε στο σπήλαιο των Καστριών, όπου τις βρήκε ο Μελάμποδας και τις θεράπευσε.
Σπήλαιο Λιμνών
Σπήλαιο Λιμνών
Τα σχέδια είναι από το Περιοδικό Γαιόραμα

Ανθρωπολογία
Από τα ευρύματα του σπηλαίου αποκαλύπτεται ότι ο άνθρωπος το χρησιμοποίησε από την Νεολιθική εποχή και σε όλη τη διάρκεια της Πρωτο-Μεσοελλαδικής μέχρι και την Υστεροελλαδική περίοδο, με πληθυσμούς που αποτελούσαν νεαρά άτομα, παιδιά, προέφηβοι και νεαροί ενήλικες με βιολογική συγγένεια.

Τα ευρήματα
Από την ανασκαφή του καθηγητή Ι. Μελέντη το 1965 στην φυσική είσοδο του σπηλαίου, έφεραν στην επιφάνεια αξιόλογα ευρήματα με κυριώτερα:
α) Μικρά τεμάχια της άνω γνάθου με τμήματα ζυγωματικών οστών και μερικά από τα δόντια λαγού (Lepus timidus Linne) που έζησε την πλειστόκαινο εποχή στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
β) Μερικά οστά σε πολύ καλή κατάσταση και πλήρως απολιθωμένα που ανήκουν στον χαρακτηριστικό αντιπρόσωπο των Αρτιοδακτύλων (Hippopotamus antiquus Desmarest Syn. Hippopotamus antiquus major Nesti), που έζησε στη Πελοπόννησο την Άνω Πλειστοκαινική εποχή (300 χιλιάδες χρόνια πριν). Ο καθηγητής Ι. Μελέντης διακαιολογεί την παρουσία του Hippopotamus στο σπήλαιο ως αποτέλεσμα της ξηρασίας του περιβάλλοντος.
γ) Το κρανίο, τμήμα της άνω γνάθου, μερικοί σπόνδυλοι και άλλα μικρά οστά των άκρων ενός αγριοκάτσικου (Capra hireus Linne), όλα περιασβεστωμένα (βρίσκονταν στο πρώτο στάδιο της απολίθωσης).
δ) Ευρήματα από ένα κοινό ελάφι (Cervus elaphus Linne), που έζησε και ζει ακόμα σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.
Από τα ευρύματα των ζώων αποδεικνύεται ότι το σπήλαιο κατοικήθηκε 450 χιλιάδες χρόνια πριν μέχρι και σήμερα. Ο αρχαιότερος κάτοικος του σπηλαίου ήταν ο Hippopotamus antiquus με τα οστά του να έχουν πλήρως απολιθωθεί.

Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διασρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στα ΚαλάβρυταΑρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.