Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Tourist Guide of Evritania
Αρχική Ελλάδα Στερεά Ελλάδα Ευρυτανία Τουριστικός οδηγός Ευρυτανίας
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Ευρυτανία, τουριστικός οδηγός

Στερεά Ελλάδα, νομός Ευρυτανίας, τοπίο της Ευρυτανίας Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον Εύρυτο, ήρωα των Ευρυτάνων της Αιτωλίας, βασιλιά της Οιχαλίας.
Για το προϊστορικό παρελθόν της δεν είναι σχεδόν τίποτα γνωστό. Στους ιστορικούς χρόνους ακολούθησε την τύχη των Αιτωλών. Σημαντική ήταν η συμβολή της Ευρυτανίας στην απόκρουση των Γαλατών (279 π.Χ.). Σχετική ανάπτυξη γνώρισε η περιοχή τη Βυζαντινή εποχή, ενώ υπήρξε κέντρο αντίστασης επί Τουρκοκρατίας, αλλά και αργότερα, κατά τη Γερμανική Κατοχή.

Το Καρπενήσι είναι πρωτεύουσα του νομού, χτισμένο στις νότιες πλαγιές του Τυμφρηστού - υψόμετρο 960-, πνιγμένο στα έλατα, τα πεύκα και τις καστανιές, το Καρπενήσι είναι από τις ωραιότερες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Για την παλαιότερη ιστορία της πόλης δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία. Στη σημερινή θέση και με το σημερινό όνομα το Καρπενήσι δημιουργήθηκε μάλλον στην πρώιμη Τουρκοκρατία από τη συνένωση πέντε ποιμενικών συνοικισμών. Επί Τουρκοκρατίας βρισκόταν σε ακμή και ήταν σημαντικό εμπορικό - βιοτεχνικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της περιοχής. Στα μέσα του 17ου αι. ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός ίδρυσε στην πόλη την πρώτη Σχολή Γραμμάτων. Το Καρπενήσι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.
Τις τελευταίες δεκαετίες η πόλη απέκτησε μικρή βιομηχανική ζώνη και τεχνική υποδομή, παράλληλα δε γνώρισε αξιόλογη τουριστική κίνηση.

Αξίζει να επισκεφθείτε την Εκκλησία της Αγίας Τριάδας, μητρόπολη, με πλούσια συλλογή αξιόλογων βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων. Στην εκ βάθρων ανακατασκευής της, στα μέσα του 17ου αι., συνέβαλε ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός.
Την προτομή του Μάρκου Μπότσαρη, στη θέση "Κεφαλόβρυσο". Στην ομώνυμη μάχη έχασε τη ζωή του, στις 8 Αυγούστου 1823, ο ήρωας της Επανάστασης του 1821. Η περιοχή είναι γεμάτη πλατάνια και κρύα νερά.
Το παραδοσιακό οικισμό Γοριανάδες, με πλατάνια και κρύα νερά, 4 χλμ. ΝΔ.

Το χωριό Βουτύρο, με έλατα και πολλά νερά, 7 χλμ. Ν. Στην Πλατεία του, η Αγία Παρασκευή (1926), με παλαιές εικόνες, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Ευρυτανίας. Στην κορυφή του χωριού δεσπόζει το ξωκλήσι της Παναγίας (1830).
Το χωριό Νόστιμο, με πέτρινα σπίτια και πεζούλες.
Το χιονοδρομικό κέντρο Τυμφρηστού, στη θέση "Διαβολότοπος", 12 χλμ. Β.
Η Ανατολική Φραγκίστα είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ευρυτανίας, με τρεχούμενα νερά, πλούσια βλάστηση και θαυμάσιο κλίμα, χτισμένο σε υψόμετρο 680. Σε απόσταση 4 χλμ βρίσκεται η Δυτική Φραγκίστα, με πολλά πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Αξίζει να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Σωτήρα, (1725) τρίκογχο, σταυρεπίστεγο, με νάρθηκα και κλειστό λιθόχτιστο τρούλο. Έχει ξύλινο τέμπλο και πολύ ενδιαφέρουσες (βυζαντινής τεχνοτροπίας) αγιογραφίες άγνωστου ζωγράφου.
Η τοποθεσία Σωτήρας, με τα ψηλά πλατάνια, τις βελανιδιές, τα πουρνάρια και τη νερομάνα. Συγκεντρώνει πολλούς παραθεριστές.
Στην ποταμιά, 10 χλμ Δ από το χωριό, το εκκλησάκι της Παναγίας, καθολικό παλαιού μοναστηριού.
Η μεγάλη σύγχρονη γέφυρα της Επισκοπής, 15 χλμ. Ν., πάνω από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Συνδέει την Ευρυτανία με την Αιτωλοακαρνανία.

Η Γρανίτσα ορεινό χωριό (υψόμετρο 810), χτισμένο σε δασωμένη περιοχή δίπλα στο μικρό ποταμό Γρανιτσιώτη. Παντού ρέουν πλούσια χωνευτικά νερά. Το χωριό διατηρεί την παλαιά όψη του. Ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα των λογοτεχνών Στέφανου Γρανίτσα και Ζαχαρία Παπαντωνίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επτά εκκλησίες του χωριού.
Η Δομνίστα είναι ορεινό χωριό - υψόμετρο 1000- πνιγμένο στο πράσινο. Στη κεντρική πλατεία του υπάρχουν θεόρατα βαθύσκιωτα πλατάνια - τα νερά κελαρύζουν.
Οι Κορυσχάδες είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Ευρυτανίας, χτισμένο σε υψόμετρο 240, κυκλωμένο από έλατα. Είναι διατηρητέος οικισμός και έχει αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Σε μικρή απόσταση, πάνω σε λόφο σώζονται αρχαία ερείπια.

Το Κρίκελλο είναι ελατοσκέπαστο χωριό με παλαιά πέτρινα σπίτια και κεραμιδένιες στέγες, χτισμένο στα 1100 μ.
Αξίζει να επισκεφθείτε την ιστορική τοποθεσία Κοκκαλιά κοντά στο χωριό. Είναι γνωστή από το 299 π.Χ., όταν οι Ευρυτάνες με τους Αιτωλούς σύντριψαν τους Γαλάτες επιδρομείς.
Η τοποθεσία ονομάζεται έτσι από τα οστά των νεκρών εκείνης της μάχης. Το Μεγάλο χωριό είναι χτισμένο τις βορειοδυτικές πλαγιές της Καλιακούδας - υψόμετρο 720- σε τοπίο μοναδικής ομορφιάς, το μεγάλο χωριό διατηρεί ωραία αρχοντικά, και έχει αξιόλογη τουριστική κίνηση. Στα πόδια του απλώνεται καταπράσινη περιοχή, που καταλήγει στο κλειδί άγριο φαράγγι. Το μικρό χωριό είναι χτισμένο μέσα στα έλατα στις πλαγιές της Χελιδόνας. Βρίσκεται κοντά στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει την κοιλάδα του Καρπενησιώτη.

Ο Προυσός είναι ένας εξαιρετικός παραθεριστικός οικισμός - κέντρο της ιδιαίτερης περιοχής- χτισμένος ανάμεσα σε ψηλά βουνά σε υψόμετρο 860.
Το Τριπόταμο είναι χωριό χτισμένο στην ανατολική όχθη της λίμνης των Κρεμαστών, στο τμήμα των Αγράφων που ανήκει στην Ευρυτανία, σε υψόμετρο 550.
Τα Φουρνά με θέα στα δοξασμένα βουνά των Aγράφων και το φαράγγι του Μέλδοβα πλημμυρισμένο από καστανιές, καρυδιές πλατάνια και έλατα σε υψόμετρο 840 είναι ένα γραφικό και ιστορικό χωριό, ιδανικό παραθεριστικό κέντρο όλο το χρόνο. Ιδιαίτερη πατρίδα πολλών πολιτικών και διανοουμένων της νεότερης Ελλάδας, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός και έγινε δήμος για λόγους ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας.

Η αλλοτινή πρωτεύουσα Κτημενίων ανέπτυξε σπουδαία πολιτιστική και εμπορική δράση από τον 16ο αιώνα. Εδώ γεννήθηκε γύρω στο 1670 ο ιερομόναχος, φημισμένος αγιογράφος "Διονύσιος εκ Φουρνών", συγγραφέας της "ερμηνείας της ζωγραφικής τέχνης".
Η περιοχή υπήρξε κέντρο θρυλικών κλεφτών της Ρούμελης κατά την επανάσταση του 1821.

Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διαδρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στην Ευρυτανία


Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.