Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Karditsa, Thesalia, tourist guide
Αρχική Ελλάδα Θεσσαλία Νομός Καρδίτσας Τουριστικός οδηγός Νομού Καρδίτσας
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Νομός Καρδίτσας, τουριστικός οδηγός

Θεσσαλία, νομός Καρδίτσας, το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα (Ταυρωπού)Ποτάμια πηγάζουν από δασωμένα βουνά, τρέφουν πλατάνια και ιτιές στην πορεία τους και ποτίζουν τον κάμπο με τα χωράφια με το βαμβάκι. Η Καρδίτσα συνορεύει προς βορρά με τα Τρίκαλα, προς ανατολάς με τη Λάρισα και τη Φθιώτιδα, νότια με τη Φθιώτιδα, την Ευρυτανία και την Αιτωλοακαρνανία, και δυτικά με την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Η Καρδίτσα είναι χτισμένη στο δυτικό άκρο του εύφορου θεσσαλικού κάμπου και αποτελεί διοικητικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο του νομού. Το μεγάλο πάρκο "Παυσίλυπο", οι πεζόδρομοι και οι μικροί πευκώνες ανάμεσα σε παλαιά και σύγχρονα κτίρια δίνουν άλλη εικόνα στην πόλη, με ξεχωριστό χρώμα.

Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το Παλλάς, το Μέγαρο Άρνη, το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, τη Δημοτική Πινακοθήκη, στο κέντρο της πόλης την όαση πρασίνου στο πάρκο Παυσίλυπο, τον αρχαιολογικό χώρο Καλλίθηρου στο ομώνυμο χωριό καθώς και τη μονή της Παναγίας στο χωριό Νεράιδα. Το λαογραφικό μουσείο Λάμπρου και Ναυσικά Σακελλαρίου περιλαμβάνει αναπαράσταση καραγκούνικου σπιτιού, ενδυμασίες, σκεύη και αντικείμενα του παλαιού νοικοκυριού. Κάθε χρόνο στα τέλη Μάη, πραγματοποιούνται τα Καραϊσκάκεια, εκδηλώσεις προς τιμήν του αγωνιστή της Επανάστασης, με συμμετοχή φολκλορικών, χορευτικών συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο, στις αρχές Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ και τον Οκτώβρη, εμπορικό πανηγύρι.

Θεσσαλία, νομός Καρδίτσας, ΠεζούλαΑγναντεύοντας το θεσσαλικό κάμπο, το χωριό Κανάλια αποτελεί ένα έξοχο παράδειγμα συνύπαρξης παραδοσιακής και νεότερης αρχιτεκτονικής. Στα Κανάλια βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία ανάμεσα σε κυπαρίσσια και βελανίδια καθώς και η σπηλιά Τσάνακα κάτω από την πλατεία του χωριού. Κοντά στα Κανάλια βρίσκεται η Λοξάδα από τα παλιότερα χωριά του νομού και η Σαρακήνα με λίγα σπίτια και την παλαιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με τη χαμηλή πόρτα ώστε ο προσκυνητής να σκύβει με ευλάβεια.

Γνωστή για τα ιαματικά λουτρά Σμοκόβου είναι η Λουτροπηγή. Στη Λουτροπηγή σώζονται τα λείψανα τειχών μυκηναϊκής εποχής στην Κτιμένη, το τμήμα τείχους στη θέση του Προφήτη Ηλία, τα λείψανα αρχαίου ιερού στον Κέδρο, το τμήμα αρχαίου τείχους στο Θραψίμι. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το χωριό Κέδρος, το Αηδονοχώρι, τη Βουλγάρα, τη Μολόχα και τον Καρβασαρά.

Γενέτειρα του ήρωα του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, είναι το πεδινό χωριό Μαυρομμάτι. Στην κεντρική πλατεία ο ανδριάντας του δεσπόζει. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τα ξωκλήσια της Αγίας Αικατερίνης και του Προφήτη Ηλία καθώς και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Επίσης, το σπήλαιο, όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης καθώς και τις παραδοσιακές βρύσες Σκέντος, Ρίζα, Καναλάκος, Τράχος, Σκλήθρος. Επίσης, τον παραδοσιακό οικισμό του Ελληνόπυργου.

Θεσσαλία, νομός Καρδίτσας, Μονή ΚορώνηςΟ Μεσενικόλας, είναι ορεινό χωριό χτισμένο ανάμεσα σε βελανιδιές. Τα σπίτια έχουν ανάμεσά τους γραφικά δρομάκια. Ανατολικά του χωριού βρίσκεται το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής. Με θέα στον κάμπο βρίσκεται η μονή Κορώνας. Κάθε χρόνο γίνεται στο χωριό του Μεσενικόλα γιορτή κρασιού από τις 10 ως τις 15 Αυγούστου. Το χωριό φημίζεται για τα κρασιά του, που παράγονται από την τοπική ποικιλία σταφυλιού "Μαύρο Μεσενικόλα".

Το Μορφοβούνι παλιά ονομαζόταν Βουνέσι. Καταστράφηκε από τους Τούρκους, κάηκε από τους Ιταλούς το 1943 και βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς. Στο Μορφοβούνι γεννήθηκε ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας και ο ζωγράφος Δημήτρης Γιολδάσης. Στη μονή της Αγίας Τριάδας σώζονται μόνο το Καθολικό και το μεγαλύτερο μέρος του Περιβόλου αφού το 1943 κάηκε από τους Ιταλούς. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τον χώρο αναψυχής στη θέση Αυγέρη πλάι στη λίμνη Νικολάου Πλαστήρα. Στο χωριό Κρυονέρι βρίσκεται το τέμπλο της κατεστραμμένης εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στο χωριό Κερασιά, στη μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου μπορείτε να θαυμάσετε τοιχογραφίες του 1870. Στη περιοχή πραγματοποιούνται μια σειρά από τοπικές εκδηλώσεις όπως είναι τα Ρουγκάτσια, το Κάψιμο του Αφανού και ο Διπλός Χορός το Πάσχα, τα Πλαστήρεια και το πανηγύρι της Παναγίας.

Χτισμένο στα ριζά του όρους Ιτάμου πλάι στο χείμαρρο Πάμισο είναι χτισμένο το Μουζάκι, με σπίτια νεόχτιστα μετά την πυρπόληση από τους Ιταλούς στις 8 Ιουνίου 1943 του χωριού. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε την βιβλιοθήκη του χωριού καθώς και το εκτροφείο θηραμάτων με πέρδικες, ορτύκια, φασιανούς κ.ά. στο δρόμο προς τη λίμνη Νικολάου Πλαστήρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα χωριά Δρακότρυπα, Βατσούνια και Πευκόφυτο.
Ανάμεσα στα έλατα και τις καστανιές βρίσκεται ο οικισμός Νεράιδα ενώ ο Παλαμάς έχει ανοικτούς δρόμους.

Θεσσαλία, νομός Καρδίτσας, άποψη της λίμνης ΠλαστήραΗ Πεζούλα είναι παραλίμνιο χωριό και τον οικισμό διασχίζει ρεματιά με πλατάνια. Μέσα στο δάσος υπάρχει υπαίθριο πέτρινο θεατράκι. Επισκεφθείτε τη λίμνη Νικολάου Πλαστήρα (Τεχνητή) από τα ωραιότερα ορεινά ποτάμια της χώρας μας τον Ταυρωπό με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Επίσης, τα δεκατέσσερα χωριά του αναπτυξιακού συνδέσμου λίμνης Νικολάου Πλαστήρα καθώς και τη μονή Πέτρας.

Διατηρητέος ορεινός οικισμός είναι η Ρεντίνα, η βασίλισσα των Αγράφων. Ανάμεσα σε πλατάνια και βελανιδιές τα σπίτια διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Πρόκειται για περιοχή που στην Ελληνική Επανάσταση ήταν έδρα καπεταναίων και πρωτοστάτησε στην Εθνική Αντίσταση. Προστάτης του χωριού είναι ο Άγιος Βασίλειος Αγκύρας και προς τιμήν του κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου γίνεται πανηγύρι. Επίσης, του Αγίου Γεωργίου κάθε χρόνο γίνεται πανηγύρι όπου αναβιώνει το τοπικό έθιμο "Μπαϊράκια".

Συγκοινωνιακός κόμβος και αγροτικό κέντρο της περιοχής βρίσκεται η κωμόπολη Σοφάδες που διασχίζεται από τον ποταμό Σοφαδίτικο. Οι Σοφάδες έχουν εύφορη γη. Εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τις παλιές γέφυρες Σοφάδων και Μοσχολουρίων.

Το βυζαντινό φρούριο στο χωριό Φανάρι είναι καλοδιατηρημένο και επί τουρκοκρατίας είχε μετατραπεί σε στρατώνα. Στο χωριό Φανάρι αξίζει τον κόπο επίσης να επισκεφθείτε τα ερείπια τείχους από την οχύρωση της αρχαίας Ιθώμης καθώς και το δημοτικό σχολείο που χτίστηκε το 1930 στη θέση της Επισκοπής που είχε καεί, με δαπάνες και προσωπική εργασία των κατοίκων.

Αξίζει επίσης στο νόμο Καρδίτσας να επισκεφθείτε τα είκοσι ορεινά χωριά της Αργιθέας, που βρίσκονται στις πλαγιές και τα υψώματα των θεσσαλικών Αγράφων, ανάμεσα σε δάση και ποταμιές, ιδανικά για ήσυχες διακοπές και ορειβατικές εξορμήσεις.

Αν επισκεφθείτε το νομό Καρδίτσας δοκιμάστε πέστροφες από τα ιχθυοτροφεία της περιοχής του Ταυρωπού, ψητά σούβλας, κοκορέτσι, σπληνάντερο, λουκάνικα, πίτες, τσίπουρο και κρασί.


Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διασρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στο Νομό ΚαρδίτσαςΑρχή Σελίδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.