Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
The town of Lefkada, sights
Αρχική Ελλάδα Επτάνησα Λευκάδα Αφιερώματα
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Η πόλη της Λευκάδας, αξιοθέατα

Η πόλη της Λευκάδας
Η ομώνυμη ήσυχη, επτανησιακή πόλη είναι πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού.
Εκτείνεται κατά μήκος της παραλίας, με έντονη γραφικότητα που την αντλεί από τα πολύχρωμα σπίτια με τις κεραμοσκεπές, τις όμορφες πλατείες, τα στενά δρομάκια και τον παραλιακό πεζόδρομο, ο οποίος παρουσιάζει αρκετή κίνηση κυρίως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Αποψη από αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας

Λευκάδα. Στη φωτογραφία διακρίνονται το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, η Αμμόγλωσσα, η Γύρα, η λιμνοθάλασσα και στο βάθος η πόλη της Λευκάδας
Επισκεφθείτε
Στα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε περιλαμβάνεται το πάρκο Μποσκέτο, με τις προτομές σπουδαίων προσωπικοτήτων της Λευκάδας, καθώς και το σπίτι που γεννήθηκε ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας Γ. Κοϊζούμι (Λευκάδιος Χερν), ενώ θα σας εντυπωσιάσει το Κάστρο της Αγίας Μαύρας*, κτισμένο το 1300 από τον Ιωάννη Ορσίνι εκ Σικελίας, στο πλάι από το τεχνητό κανάλι, σε νησίδα της λιμνοθάλασσας που είναι και ο μεγαλύτερος υδροβιότοπος του
νησιού, το οποίο έχει δεχθεί προσθήκες τα μεταγενέστερα χρόνια από τους Βενετούς και τους Τούρκους.

Μπορείτε ακόμη να θαυμάσετε τα eκκλησιαστικά μνημεία της, όπως την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (τέλη 17ου αι.) στο κέντρο της πόλης και ακόμη τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου (1687), του Χριστού Παντοκράτορα (1684), του Αγίου Μηνά (1707), το ναό των Αγίων Αναργύρων και το ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Εκτός της πόλεως της Λευκάδας, βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης (κοντά στο χωριό Φρύνι), η οποία αποτελεί και τον σημαντικότερο τόπο προσκυνήματος στο νησί, με σπουδαίες εικόνες και καθολικό που κτίστηκε το 1634.
Η πιο παλιά Μονή του νησιού της Θεοτόκου Οδηγήτριας που κτίστηκε γύρω στο 1450 με μονόκλιτο ξυλόστεγο ναό και η εκκλησία του Αη Γιάννη του Αντζούση που σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος Παύλος διέδωσε τον χριστιανισμό, είναι μερικά ακόμη από τα εκκλησιαστικά μνημεία που πρέπει να επισκεφθείτε.

Αποψη από αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας
Μην παραλείψετε να δείτε το σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με ευρήματα ανασκαφών του νησιού, που περιλαμβάνουν την περίοδο από την παλαιολιθική εποχή ως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Ακόμη στις επισκέψεις σας, να συμπεριλάβετε το Λαογραφικό Μουσείο με αναπαράσταση παραδοσιακού λαϊκού λευκαδίτικου σπιτιού, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη και τη Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων που στεγάζονται σε ένα εντυπωσιακό αρχοντικό.

Δείτε ακόμη το ιδιωτικό Μουσείο Φωνογράφων - Παλιών ενθυμημάτων που περιλαμβάνει παλιούς φωνογράφους, δίσκους, διακοσμητικά αντικείμενα, παλιά χαρτονομίσματα κ.ά.

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το υπέροχο Αλαβάστρινο Σπήλαιο στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας, το οποίο πήρε το όνομά του από τον "αλαβάστρινο" σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμό του.

Κοντά στην πόλη σε απόσταση 6 χλμ. νοτιοανατολικά θα συναντήσετε υπολείμματα θεάτρου και τείχους της Αρχαίας Λευκάδας, μιας από τις μεγαλύτερες σε επιφάνεια ελληνικής
πόλης. Νότια και σε απόσταση 11 χιλιομέτρων στην περιοχή Καβάλου, είναι
το φαράγγι της Μέλισσας* το οποίο κοσμούν πλατάνια και δέκα παλιοί νερόμυλοι.
Ντόπια παραδοσιακά προϊόντα

Οταν επισκεφθείτε τη Λευκάδα μη παραλείψετε να δοκιμάσετε η ακόμη και να πάρετε μαζί σας κατά την επιστροφή, παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής
όπως: λαδόπιτα, λαδοκούλουρα, είδη αλλαντοποϊας (σαλάμι αέρος και λουκάνικα), αβγοτάραχο, θυμαρίσιο μέλι, μάντολες και παστέλια, σουμάδα (αναψυκτικό φτιαγμένο από πικραμύγδαλο), φακές Εγκλουβής, ηδύποτα, όπως το περίφημο ροζολί και κρασί, ιδιαίτερα αν βρείτε από την σπάνια ποικιλία βέρτζαμο.

Κάστρο της Αγίας Μαύρας.
Το πολύ καλά διατηρημένο κάστρο-οχυρό με τάφρο κτίστηκε από τον Ιωάννη Ορσίνι το 1300 μ. Χ. επί Φραγκοκρατίας. Θα το δείτε κατά την διέλευσή σας προς το νησί, να στέκετε πάνω σε νησίδα του καναλιού που χωρίζει την Λευκάδα από την Αιτωλοακαρνανία, παρατηρώντας από την στρατηγική του θέση την γύρω περιοχή.

Αποτελείται από δεκατέσσερις πύργους, οι έξι εκ των
Αποψη του Κάστρου της Αγίας Μαύρας
οποίων είναι ημικυκλικοί, δύο προμαχώνες και κρυφές διόδους με σκοπό την απόθηση των "ενοχλητικών" πειρατών που δρούσαν στην περιοχή του Ιονίου.
Την αρχική κατασκευή του ακολούθησαν προσθήκες από Ενετούς, Τούρκους και Φράγκους.
Το καμπαναριό της εκκλησίας της Αγίας Μαύρας στο Κάστρο

Φαράγγι της Μέλισσας.
Το φαράγγι της Μέλισσας βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Σφακιωτών, εκτείνεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, λίγο έξω και βόρεια από το χωριό Κάβαλος έως τον πρώτο οικισμό που συναντάμε από την πόλη της Λευκάδας, την Απόλπαινα.

Η χλωρίδα του αποτελείται από πλατάνια, αγριελιές, φτέρες, πεύκα, κυπαρίσσια, δάφνες, πουρνάρια, κουμαριές σκλήθρα, βάτα, αγριοτριανταφυλλιές, αγριοκουτσουπιές, μυρτιές, χρυσόξυλα, σχίνους, κοκορεβιθιές, ιτιές, αρίκια, κουμαριές, λυγαριές, παλιούρια, σπάρτα,ασπάλαθούς, και σφάκες, ενώ εδώ έχουν βρει καταφύγιο και ζουν γεράκια, κούκοι, κουνάβια, αλεπούδες τρυγόνια, ξεφτέρια, μπεκάτσες, κουνάβια, ασβοί, νυφίτσες, ακανθόχοιροι, φάσσες, πέρδικες, μελισσοφάγοι, τσαλαπετεινοί, καρακάξες, συκοφάγοι, οχιές, σαϊτάρια κ.α.

Μπορείτε να το περάσετε από το σηματοδοτημένο, καλοδιατηρημένο και φροντισμένο μονοπάτι, μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων, το οποίο ξεκινά από την είσοδο του φαραγγιού, σε υψόμετρο 320 μ. και καταλήγει τέλος στο Κακό Λαγκάδι σε υψόμετρο 150 μ. Για να το διασχύσετε χρειάζεστε περίπου μία ώρα εύκολης διαδρομής, ενώ αν έχετε διάθεση μπορείτε να περιπλανηθείτε στις λίγες διακλαδώσεις του που φτάνουν σε πολύ όμορφες τοποθεσίες όπως το μεγάλο πλάτωμα με τους νερόμυλους του "Κοσπέτου" και να περάσετε από υπέροχες διαδρομές με νερόμυλους, ξύλινα και πέτρινα γεφύρια.

Στην αρχή του φαραγγιού θα δείτε τη "Σπηλιά" η οποία είναι "σκαμμένη"σε ένα τεράστιο βράχο και θα ξεδιψάσετε από την πηγή με το υπέροχο νερό. Το διασχίζει ένας ορμητικός χείμαρρος τα νερά του οποίου χρησίμευαν στην τροφοδοσία των νερόμυλων της περιοχής, κτισμάτων με μία κάμαρα και μάντρα. Οι νερόμυλοι έχουν για άνοιγμα μία πόρτα και ένα το πολύ δύο, παράθυρα, με επικλινή μονόρριχη στέγη με κεραμίδια.

Αν είστε λάτρεις των περιπάτων στη φύση, αξίζει να το επισκεφθείτε και ακόμη καλύτερα να το εξερευνήσετε. Τη μικρή κούραση θα αποζημιώσει σίγουρα η μοναδική φύση και το ξεχωριστό περιβάλλον.


Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διασρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στην Λευκάδα
Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.