Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Αρχική Ελλάδα Στερεά Ελλάδα Αττική Τουριστικός Οδηγός Πειραιά Δημοτικό Θέατρο
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

Δείτε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα 
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

«Έργο Τέχνης» και προστατευμένο μνημείο από το 1980


Αναμφίβολα είναι το στολίδι του Πειραιά!
Βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης, στη διασταύρωση των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Βασιλέως Γεωργίου και θεωρείται επάξια ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της δημόσιας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, αλλά και ως ένα από τα καλύτερα θέατρα των Βαλκανίων!
Είναι έργο ψυχής και δημιουργίας του Πειραιώτη αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου, καθηγητή του Πολυτεχνείου, ο οποίος ολοκλήρωσε τη μελέτη του για την κατασκευή του από το 1881 - 1883. Πρότυπό του είχε το παρισινό Θέατρο του Ωδείου (Τheatre d΄Οdeon), σε μια περισσότερο απλοποιημένη και πιο σύγχρονη μορφή, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στην πλαστική ανάδειξη των εξωτερικών χώρων, όσο και στην εσωτερική διακόσμηση με επιρροές από τη γαλλική φινέτσα, ενσωματώνοντας αρμονικά στοιχεία από τη ρωμαϊκή, αναγεννησιακή και νεοκλασική τεχνοτροπία.
Η κατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου Τρύφωνα Μουτζόπουλου. Θεμελιώθηκε το 1884 από τον δήμαρχο Αριστείδη Σκυλίτση - Ομηρίδη (1883 - 1887) και εγκαινιάστηκε έντεκα χρόνια αργότερα, στις 9 Απριλίου 1895, επί δημαρχίας Θεόδωρου Ρετσίνα.

Το εντυπωσιακό κτίριο του θεάτρου έχει ορθογώνιο σχήμα, ύψος 30 μ. και η επιβλητική είσοδός του προκαλεί δέος με το πρόπυλο με τις τέσσερις κορινθιακού τύπου κολώνες και το υπέροχο αέτωμα. Στη στέγη του κτιρίου υπάρχει δώμα με στέγη, η οποία έχει κι αυτή αέτωμα στην πρόσοψη.
Η πεταλόσχημη ιταλικού τύπου αίθουσα του θεάτρου μπορούσε να χωρέσει 1.300 - 1.400 θεατές και αποτελείτο από την μεγάλη πλατεία, τα θεωρεία σε δύο σειρές και τους εξώστες σε τέσσερα επίπεδα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή θεωρείται η σκηνή του (πλάτους 20,30 μ., βάθους 16,15 μ. και ύψος 30 μ., που υπερέχει από όλες τις σκηνές των νεοελληνικών θεάτρων του 19ου αι.).
Διαθέτει, ακόμη, προσκήνιο και χώρο ορχήστρας.
Ο αρχιτέκτων Ι. Λαζαρίμος φρόντισε ώστε το θέατρο αυτό να έχει και πολλούς βοηθητικούς χώρους, αλλά και άνετα καμαρίνια για τους καλλιτέχνες με πολυτελές καθιστικό.

Γύρω από την πεταλόσχημη αίθουσα του θεάτρου σχηματίζεται το φουαγιέ του, σε δύο ορόφους. Κυρίαρχα χρώματα, το βαθύ κόκκινο και το ανοιχτό μπεζ που «παίζουν» σε αρμονικούς συνδυασμούς.
Εντυπωσιακοί και οι υπόλοιποι χώροι του, όπως η μαρμάρινη σκάλα με το περίτεχνο κιγκλίδωμα, το κεντρικό καπνιστήριο, ο προθάλαμος της κεντρικής αίθουσας με οροφή που στηρίζεται σε τέσσερις κολόνες με κιονόκρανα, ο τεράστιος πολυέλαιος που δέσποζε στην αίθουσα του κοινού από την εποχή που λειτουργούσε με γκάζι και τόσα άλλα.

Στη μοναδική μπαρόκ σκηνή του, που θεωρείται ως μία από τις τρεις που διασώζονται στην Ευρώπη, φιλοξενήθηκαν πολλοί γνωστοί θεατρικοί θίασοι και επώνυμοι σκηνοθέτες όπως το Πειραϊκό Θέατρο Ροντήρη και οι σκηνοθέτες Δημήτρης Ροντήρης, Γκίκας Μπινιάρης, Στέφανος Νικολαΐδης, Μιχάλης Κουνελάκης, αλλά και γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Μάνος Κατράκης, ο Αιμίλιος Βεάκης, η Κατίνα Παξινού ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Μίμης Τραϊφόρος, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ κ.ά.
Εδώ γίνονταν ακόμη σπουδαίες μουσικές παραστάσεις όπως η Δημοτική Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τον Μίκη Θεοδωράκη, εκδηλώσεις από χορευτικά συγκροτήματα και χορωδίες. Το 1980 ανακηρύχθηκε προστατευόμενο μνημείο ως «έργο τέχνης».

Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά θεωρείται το κορυφαίο σωζόμενο ελληνικό θεατρικό κτίριο του 19ου αι. και είναι καιρός να δώσει ξανά ζωή και λάμψη στην καλλιτεχνική και την πνευματική κίνηση του Πειραιά, όπως τότε. όπως παλιά.ΔΙΑΜΟΝΗ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Για τη διαμονή σας στην Αττική και την περιοχή του Πειραιά, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής.
Στον Πειραιά και τις κοντινές περιοχές, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα, καθώς και επιλογές με προσφορές για οικονομικές διακοπές, μπορείτε να δείτε πιο κάτω, στον κατάλογο με τα καταλύματα της πόλης και στην σελίδα με τις προσφορές διαμονής.

Για την διασκέδασή σας στον Πειραιά θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club, μπαρ, πίστες κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.Ενημερωθείτε & υπολογίστε τη διαδρομή σας
Διαδρομή από σημείο σε σημείο
Διαδρομή από επιχείρηση σε σημείο
Προτάσεις διαμονής κοντά στο Δημοτικό Θέατρο ΠειραιάΑρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πως θα πάτε
1. Οδικώς:
Για να φθάσετε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής διαδρομές:

Ενδεικτικές αποστάσεις και διαδρομές:
Από κέντρο ΗΣΑΠ Πειραιά: 1 περίπου χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από το κέντρο Πειραιά στην Πειραϊκή. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Από Αθήνα (Πλ. Συντάγματος): 10.8 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Αθήνα (Πλ. Συντάγματος) στην Πειραϊκή. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Από Αθήνα (Πλ. Ομονοίας): 11.4 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Αθήνα (Πλ. Ομονοίας) στην Πειραϊκή. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε

2. Με λεωφορείο :
Από το λιμάνι του Πειραιά θα φθάσετε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με λεωφορεία που ξεκινούν από το Σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά ή με TAXI

3. Περπατώντας :
Με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά, θα κινηθούμε με τα πόδια προς το κέντρο του Πειραιά, ανηφορίζοντας την οδό Βασιλέως Γεωργίου, από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, με κατεύθυνση την Πλατεία Κοραή.
Συμβουλές - Προτάσεις
Συνδυάστε την επίσκεψή σας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με μία βόλτα στην πλατεία Κοραή, την καρδιά του Πειραιά για ένα καφεδάκι σε ένα από τα πολλά καφέ της.
Εξερευνήσεις
Photo Gallery
Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ 
Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Δείγματα ιστοσελίδων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.