Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Αρχική Ελλάδα Χιονοδρομικά Κέντρα
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει
Αρχική Σελίδα Ελλάδα Χιονοδρομικά. Κεντρική σελ. Χ. Κ. Αγράφων Χ. Κ. Βασιλίτσας Χ. Κ. Βίγλα-Πισοδέρι Χ. Κ. Βιτσίου Χ. Κ. Ελατοχώρι Χ. Κ. Ζήρειας Χ. Κ. ΚαΐμάκτσαλανΧ. Κ. Καλαβρύτων Χ. Κ. Καρπενησίου Χ. Κ. ΛαϊλιάΧ. Κ. Μαινάλου Χ. Κ. Μετσόβου-Ανήλιο Χ. Κ. Μετσόβου-Καρακόλι Χ. Κ. Μετσόβου-Πολιτσιές Χ. Κ. Ολύμπου-Βρυσοπούλες Χ. Κ. ΠαγγαίουΧ. Κ. Παρνασσού Χ. Κ. Περτουλίου Χ. Κ. Πηλίου Χ. Κ. ΣελίουΧ. Κ. 3-5 Πηγάδια Χ. Κ. Φαλακρού Χ. Κ. Χρυσό Ελάφι Ο δεκάλογος των Χιονοδρόμων

 
Ο δεκάλογος των χιονοδρόμων
Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι το χιονοδρομικό κέντρο. Για σκι ή άλλα διασκεδαστικά αθλήματα, για έναν καφέ ή έναν απλό περίπατο αποτελεί πλέον ένα αγαπημένο είδος ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους.
Σε ένα χιονοδρομικό κέντρο οι ώρες παραμονής του επισκέπτη συνήθως είναι αρκετές και η κίνηση πολύ αυξημένη ιδιαίτερα τις ημέρες όπου το χιόνι και οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Όλοι όσοι παρευρίσκονται στον χώρο αυτό έχουν ένα κοινό στόχο..να διασκεδάσουν με την ψυχή τους νοιώθοντας παράλληλα ασφαλείς.
Οπως σε κάθε οργανωμένη επιχείρηση έτσι κι εδώ πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες ασφαλείας για την προστασία αλλά και για το "φέρεστε" του επισκέπτη.

1. Εξοπλισμός
Για να χαρείτε το σκι ή το snowboard πρέπει να έχετε προμηθευτεί τις ειδικές αδιάβροχες φόρμες που σας προφυλάσσουν και παράλληλα οι αντιανεμικές τους ιδιότητες ανακόπτουν την ταχύτητα κατά την πτώση. Ένας ζεστός σκούφος ή κάποιο ειδικό καπέλο είναι ιδανικά για τα σπορ αυτά, ενώ για τα παιδιά είναι άκρως απαραίτητο το κράνος. Φοράτε πάντα γάντια για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς ή κρυοπαγήματα.
Φορέστε με προσοχή τις μπότες του σκι. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε να βάζετε και να δένετε σωστά την μπότα γιατί διαφορετικά μπορεί να προκαλέσετε τραυματισμό στο πόδι. Σε περίπτωση άγνοιας ζητήστε βοήθεια από έναν δάσκαλο του σκι ή από το κατάστημα που ενοικιάσατε τον εξοπλισμό. Στο snowboard μην υποτιμάτε ποτέ τα λουράκια ασφαλείας που βρίσκονται στα πόδια.

2. Λιφτ ή αναβατήρες
Μόλις ανεβείτε ασφαλίστε το κάθισμα με την ειδική μπάρα ειδικά όταν συνοδεύετε παιδιά και σιγουρευτείτε ότι έχει ¨κουμπώσει" η ασφάλεια. Όσο ασφαλές κι αν είναι το λιφτ θέλει μεγάλη προσοχή όταν κρέμονται ή προεξέχουν ρούχα για παράδειγμα μακριά κασκόλ ή μακριές μπλούζες. Υπάρχει το ενδεχόμενο να πιαστεί κάποιο ρούχο στο λιφτ και να προκαλέσει ατύχημα. Μόλις εγκαταλείψετε το λιφτ, η αποχώρησή σας από το σημείο πρέπει να είναι άμεση προς αποφυγή ατυχήματος.

3. Συρόμενο λιφτ
Όταν επιβιβάζεστε στο λιφτ δώστε μεγάλη προσοχή στη λαβή. Μην ξεκινάτε πριν από το διάστημα που χωρίζει κάθε λαβή. Σε κάθε περίπτωση αν κατά τη διάρκεια της ανάβασης με το συρόμενο λιφτ αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα εγκαταλείψτε άμεσα τον διάδρομο για να μην κινδυνεύσετε από τα λιφτ που ακολουθούν μετά από εσάς. Κατά την ανάβασή σας η πορεία σας πρέπει να είναι ευλαβικά συγκεκριμένη και να αποφεύγονται τα ζιγκ ζαγκ και οι στροφές. Η αποβίβασή σας πρέπει να γίνει μόλις φτάσετε στον τελευταίο πυλώνα που είναι και το τέλος της διαδρομής και να εγκαταλείψετε γρήγορα το σημείο. Σε καμία περίπτωση μην κατεβαίνετε απο τον διάδρομο των λιφτ όταν αυτά δεν βρίσκονται σε λειτουργία. Υπάρχει περίπτωση να συγκρουστείτε με κάποιο διαστρωτικό μηχάνημα που θα ανεβαίνει εκείνη την στιγμή.

4. Κανόνες ασφαλείας για μικρούς σκιέρ.
Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να είναι ενημερωμένα και να έχουν μια σωστή καθοδήγηση από τους έμπειρους και εξοικειωμένους σκιερ γονείς τους ή από εξειδικευμένους δασκάλους. Η σωστή τοποθέτηση του μικρού σκιέρ στο κάθισμα του αναβατήρα είναι πολύ σημαντική. Βεβαιωθείτε αρχικά ότι είναι στη θέση της η μπάρα ασφαλείας και στη συνέχεια υποδείξτε τον σωστό τρόπο που πρέπει να καθίσει, δηλαδή τα μπαστούνια του σκι στο ένα χέρι και τα πόδια παράλληλα χωρίς να χτυπούν μεταξύ τους γιατί υπάρχει η πιθανότητα να χαλαρώσει η δέστρα και το σκι να πέσει. Η πλάτη του παιδιού πρέπει να βρίσκεται σε ορθή γωνία, κολλημένη με την πλάτη του καθίσματος, ιδιαίτερα αν το παιδί είναι μικρόσωμο και μπορεί να γλυστρίσει ενδιάμεσα από μπάρα και κάθισμα. Η ανάβαση στα λιφτ απαγορεύεται χωρίς συνοδεία για παιδιά κάτω των 10 ετών.

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρό, Καταφύγιο στα 1720 μέτρα

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρό, Αγιο Πνεύμα στα 1720 μέτρα

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρό

Γρεβενά, Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Σαλέ στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Βασιλίτσα, Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Χιονοδρομικό Κέντρο στο Περτούλι
Χιονοδρομικό Κέντρο στο Περτούλι
Χιονοδρομικό Κέντρο στο Περτούλι
Χιονοδρομικό Κέντρο στο Περτούλι
Χιονοδρομικό Κέντρο στο Περτούλι

Χιονοδρομικό Κέντρο στο Καϊμακτσαλάν

Χιονοδρομικό Κέντρο στο Καϊμακτσαλάν

Χιονοδρομικό Κέντρο στο Καϊμακτσαλάν
5. Οι πίστες
Μην υποτιμάτε τις ειδικές σημάνσεις και τις πινακίδες ασφαλείας που αφορούν τις χιονοδρομικές πίστες.
Πριν από την εκκίνησή σας ελέγχετε πάντα αν έρχεται κάποιος άλλος χιονοδρόμος. Όσο έμπειρος κι αν είστε να θυμάστε ότι στην ίδια πίστα υπάρχουν κι άλλοι σκιέρ που θέλουν κι αυτοί κάποιο χώρο για να κάνουν τις "φιγούρες" τους. Γι' αυτό δεν θα ήταν πρέπων να καταλαμβάνετε μεγάλη έκταση ή να πηγαίνετε από τη μια άκρη της πίστας στην άλλη.
Αν είστε από τους γρήγορους σκιερ να θυμάστε ότι προτεραιότητα έχουν εκείνοι που βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο της πίστας. Οπότε αν έρχεστε με μεγάλη ταχύτητα από ψηλά και συγκρουστείτε με τον σκιερ που θέλατε οπωσδήποτε να προσπεράσετε επειδή ήταν αργός, την ευθύνη θα την έχετε αποκλειστικά εσείς.
Μην σταματάτε ποτέ σε "τυφλά σημεία" π.χ. πίσω από αλλαγή κλίσης μιας πίστας όπου δεν έχει καθόλου ορατότητα αυτός που έρχεται πίσω από εσάς.
Όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη ή όταν έχει ομίχλη κάντε στην άκρη κάθε φορά που θέλετε να σταματήσετε.
Επειδή η πίστα φιλοξενεί και snowboarders εκτός από σκιερ είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως η τροχιά του snowboard είναι διαφορετική από του σκι.
Κάθε οργανωμένο χιονοδρομικό διαθέτει πίστες ανάλογα με τις δυνατότητες του επισκέπτη του.

Συνήθως οι πίστες χωρίζονται στις μεγάλες που είναι για έμπειρους σκιερ, στις μικρές για αρχάριους και στις παιδικές. Για να επιλέξετε την μεγάλη πίστα θα πρέπει να είστε πραγματικά έμπειροι και εξοικειωμένοι με το σπορ γιατί μπορεί να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο αλλά και να προκαλέσετε ατύχημα σε κάποιον άλλον.

Αν θέλετε να κάνετε σκι ή snowboard σε μία ευθεία θα πρέπει να ελέγξετε πολύ προσεκτικά αν στην διαδρομή σας υπάρχουν άλλοι σκιερ ή snowboarders που μπορεί να παρασύρετε με το πέρασμά σας. Συνήθως η πορεία αυτή απαγορεύεται όταν το χιονοδρομικό έχει πολύ κόσμο.
Αν επιλέξετε να ανεβείτε την χιονισμένη πλαγιά με τα πόδια και όχι με αναβατήρα θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε πορεία εκτός σηματοδοτημένης πίστας για κατάβαση σκιέρ και snowboarders.
6. Για συναρπαστικές καταβάσεις
Το πρώτο βήμα είναι να ενημερωθείτε για την ποιότητα του χιονιού και γενικότερα τις καιρικές συνθήκες. Οι καταβάσεις μπορούν να λάβουν χώρα εντός των σηματοδοτημένων ορίων της πίστας. Σε διαφορετική περίπτωση αν θελήσετε να το επιχειρήσετε εκτός αυτών των ορίων αυτό θα γίνει υπ' ευθύνη σας. Προσοχή: στα προειδοποιητικά σήματα για χιονοστιβάδες. Η χιονοστιβάδα μπορεί να προκληθεί από συνεχή χιονόπτωση, παγωνιά και δυνατό αέρα.

7. Τα άλματα
Για οποιαδήποτε φιγούρα όπως είναι τα άλματα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να σεβόμαστε όσους μοιράζονται μαζί μας την πίστα.
Κάντε το άλμα σας όταν ο κοντινότερος σε σας σκιερ βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας. Ελέγξτε προσεκτικά το σημείο που θα καταλήξετε μετά το άλμα σας δηλαδή το σημείο προσγείωσής σας.
Στα καλά οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα υπάρχουν ειδικές πίστες για άλματα γιατί θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους υπόλοιπους σκιερ που κάνουν μόνο πορεία.
Καλό θα ήταν αν έχετε πρόθεση να κάνετε άλματα να ενημερώσετε τον υπεύθυνο της πίστας.

8. Ελεύθερη πτώση
Οι πτώσεις κατά τη διάρκεια του σκι είναι πολύ πιθανές ακόμα και για τους έμπειρους σκιερ.
Σε περίπτωση που πέσει κάποιος και χρειαστεί τη βοήθειά σας θα πρέπει να σταθείτε στο κάτω μέρος που βρίσκεται για να τον σηκώσετε από το χιόνι.
Αν πέσετε εσείς και είστε μόνος καθίστε στο χιόνι με τα σκι σας παράλληλα το ένα ακριβώς δίπλα στο άλλο και το σώμα σας να είναι από την πλευρά της ανηφόρας.
Αν δυσκολεύεστε, αφαιρέστε το πάνω σκι και εξακολουθείτε να μην μπορείτε αφαιρέστε και το δεύτερο.
Σε μια τέτοια περίπτωση βάλτε τα σκι στην πλάτη σας και περπατήστε στην άκρη της πίστας.
Αν βρεθείτε μπροστά σε ατύχημα βγάλτε και τα δύο σκι από τα πόδια του τραυματία και καλέστε βοήθεια.

9. Διαστρωτικά μηχανήματα και κίνδυνοι
Τα μηχανήματα αυτά στρώνουν ομοιόμορφα το χιόνι για είναι ομαλό και λείο. Οι υπεύθυνοι του κάθε χιονοδρομικού ανοίγουν το δρόμο σε αυτά τα οχήματα ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα.
Αν βρίσκεται κοντά σε ένα τέτοιο όχημα την ώρα που κάνετε σκι, περιορίστε τους επικίνδυνους ελιγμούς και αφήστε του χώρο αποφεύγοντας να περνάτε δίπλα του. Σε περίπτωση που αφαιρεθείτε ή αγνοήσετε το μέγεθος της επικινδυνότητας ο χειριστής του οχήματος θα σας προειδοποιήσει με τα φώτα του ή με την κόρνα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχετε αυξημένη την προσοχή σας και να σέβεστε όσους εργάζονται για την καλύτερη ποιότητα και λειτουργία του χιονοδρομικού.

10. Για καθαρό περιβάλλον
Ένα θέμα που αφορά όλους μας είναι η καθαριότητα και ο σεβασμός προς το περιβάλλον.
Όσο ιδανική κι αν είναι η οργάνωση του χιονοδρομικού και η τακτική καθαριότητα, πρέπει να συμβάλλει σε αυτό και ο επισκέπτης που περνάει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας του στο χώρο αυτό.
Μην πετάτε συσκευασίες από μπουκάλια ή φαγητό προκειμένου να απελευθερώσετε τα χέρια σας. Δίνεται το καλύτερο παράδειγμα για τα μικρά παιδιά ενώ η εικόνα ενός πεντακάθαρου τοπίου είναι η καλύτερη ανταμοιβή για όλους μας!

Χιονοδρομικό Κέντρο στο Καϊμακτσαλάν
Χιονοδρομικό Κέντρο στο Καϊμακτσαλάν
Χιονοδρομικό Κέντρο στο Καϊμακτσαλάν
Χιονοδρομικό Κέντρο στο Καϊμακτσαλάν
Χιονοδρομικό Κέντρο στο Καϊμακτσαλάν

Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ 
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.