Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
English
Αρχική Ελλάδα Πελοπόννησος Αρκαδία Με το φακό της Ιωάννας Παραβάλου Βυτίνα
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει
Νομός Αρκαδίας Τουριστικός Οδηγός Αρκαδίας Διαμονή στο νομό Αρκαδίας Ορεινή Αρκαδία Διαμονή στην Ορεινή ΑρκαδίαΜε το φακό της Ι. ΠαραβάλουΠεριοχές νομού ΑρκαδίαςΠόλεις της Ορεινής Αρκαδίας Μουσεία - Ιερές Μονές Πάρνωνας Χιονοδρομικό Κέντρο ΜαινάλουΕναλλακτικός Τουρισμός


Αναζητώντας τις ρίζες της...
...
...


Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, το όνομα «Βυτίνα» έχει ελληνική προέλευση και προέρχεται από τη λέξη «βυθός», επειδή η παλιά κωμόπολη ήταν χτισμένη στο βάθος λεκάνης που περιβαλλόταν από λόφους.
Πότε χτίστηκε, όμως, η Βυτίνα; Η ιστορία της εγκαθίδρυσής της χάνεται στα βάθη του Μεσαίωνα. Το πιο πιθανό θεωρείται ότι χτίστηκε μετά τη διάλυση της αρχαίας αρκαδικής πόλης του Μεθυδρίου. Ο Παυσανίας το 174 μ.Χ. αναφέρει «το Μεθύδριον ουχί πλέον ακμάζουσαν πόλιν…». Ο πιο πιθανός χρόνος ιδρύσεώς της θεωρείται το 350 μ.Χ.
Η αρχική της θέση δεν ήταν ίδια με τη σημερινή, αλλά 2-3 χλμ. ΒΑ., στη θέση Δαμασκηνιά. Από εκεί οι κάτοικοι μετακινήθηκαν –λόγω του ψυχρού κλίματος- σε άλλη τοποθεσία κοντά στον Μυλάοντα ποταμό, όπου σήμερα ακόμη θαυμάζουμε το περίτεχνο πέτρινο γεφύρι Ζαρζί, ενώ ψηλά στο λόφο σώζεται η εκκλησούλα του Αγίου Νικολάου, από όπου η ματιά μα και η ψυχή ακροβατούν ανάμεσα στο πράσινο του βουνού και το απέραντο γαλάζιο του ουρανού...

Εξαιτίας της ζέστης που επικρατούσε στην περιοχή, χρησιμοποιούσαν την πλαγιά της Κάτω Βυτίνας ως τόπο παραθερισμού, ώσπου κάποια στιγμή εγκαταστάθηκαν μόνιμα, μέχρι την Επανάσταση του 1821.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας είχε αναγνωρισθεί ως «Βακούφιο» και θεωρείτο ιερός τόπος.
Όμως, το 1825 και το 1826 η Κάτω Βυτίνα πυρπολήθηκε 7 φορές από τον Ιμπραήμ. Τότε σκοτώθηκε και η ηρωίδα Ελένη Λιαροπούλου, η «Βυτιναία - Σουλιώτισσα», που πήδηξε στον γκρεμό από το βράχο «Κότρωνα», για να μην πέσει ζωντανή στα χέρια των Τούρκων.

Από τους κατοίκους που επέζησαν, άλλοι έχτισαν αργότερα τη σημερινή Βυτίνα κι άλλοι μετακινήθηκαν προς τα εύφορα μέρη του Πύργου Ηλείας (Βυτινέικα), του Άργους και των Πατρών.
Η συμβολή της Βυτίνας στον ένοπλο αγώνα για την απελευθέρωση ήταν πολύ σημαντική. Προμήθευαν το στρατό με ψωμί και φρόντιζαν για την περίθαλψη των τραυματιών. Πολύ σημαντικός ήταν και ο ιδιωτικός στρατός της, με άξιους καπεταναίους και οπλαρχηγούς, που οι περισσότεροι έπεσαν στα πεδία των μαχών.
Μετά την απελευθέρωση, οι Βυτιναίοι δούλεψαν για την ανάπτυξη του τόπου τους. Παρά το άγονο έδαφός της, η Βυτίνα μέχρι το 1940 ήταν κέντρο εμπορίου όλης της περιοχής. Στο περίφημο Παζάρι της, οι έμποροι των γύρω περιοχών έρχονταν εδώ για να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους και να αγοράσουν αντίστοιχα κάθε είδους αγαθά από τα καταστήματα της Βυτίνας. Ήταν δε, τόσο ζωηρή η κίνηση των οικονομικών συναλλαγών, που λειτουργούσε εκεί η «Τράπεζα Αθηνών». Από το 1920 έως το 1940 έχουμε αξιόλογη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Τα σχολεία της λειτουργούσαν υποδειγματικά και η Δασοκομική της Σχολή ήταν πολύ δραστήρια. Η ιδιωτική πρωτοβουλία και η τουριστική κίνηση βρίσκονταν σε συνεχή άνοδο.

Ο βασικός λόγος συρροής τόσων χωριών στη Βυτίνα για συναλλαγές ήταν η έλλειψη σ’ αυτά τροχαίας συγκοινωνίας. Όταν άρχισε να αναπτύσσεται η συγκοινωνία, τα χωριά έπαψαν πια να έρχονται στη Βυτίνα για συναλλαγές. Στερούμενη, πλέον, τους «πελάτες» της, μαραζώνει οικονομικά και ακολουθεί μαζική μετανάστευση. Έτσι, έχουμε συρρίκνωση του πληθυσμού και η άλλοτε δραστήρια κωμόπολη κινείται σε πιο ήσυχους, πλέον, ρυθμούς.
Τα Σαββατοκύριακα, βέβαια, ζωντανεύει από τους επισκέπτες της, που έρχονται εδώ αναζητώντας ηρεμία και ξεκούραση στους φιλόξενους ξενώνες της, καλό φαγητό και ενδιαφέρουσες εκδρομές στις γύρω περιοχές. Όταν, βέβαια, χειμωνιάσει για τα καλά, το Χιονοδρομικό Κέντρο της Οστρακίνας, στο Μαίναλο, είναι ένας ακόμη λόγος για να έρθει κανείς σε τούτο τον τόπο, που ποτέ δεν σταματά να σε εκπλήσσει...





Διαμονή
Για τη διαμονή σας στην Βυτίνα, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία και καταλύματα.
Στην Βυτίνα υπάρχουν επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακοί ξενώνες κλπ.), που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή. Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Διασκέδαση
Για την διασκέδασή σας στην Βυτίνα θα βρείτε πολλές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, κέντρα διασκέδασης, κλαμπ, μπαρ κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.


Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διαδρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στην Βυτίνα & κοντινές περιοχές







ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Πως θα πάτε Πως θα πάτε
Με δικό μας αυτοκίνητο για να έχουμε την δυνατότητα και την ευκολία περιήγησης στις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθεσίες κοντά στην Βυτίνα
  • Αθήνα - Βυτίνα 180 χλμ. περίπου με διάρκεια διαδρομής 2 - 2.5 ώρες
  • Τρίπολη - Βυτίνα 44 χλμ.

Χρήσιμα και απαραίτητα τηλέφωνα Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος Βυτίνας:
Αστυνομία:
Λαογραφικό Μουσείο:
27953.60.100
27950.22.207
27950.22.566

Χρήσιμα και απαραίτητα τηλέφωνα Photo Gallery
Εμφάνιση Album

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο Υπηρεσιών



Επικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
  • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
  • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
  • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
  • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
  • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
  • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

  • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
    Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
    Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.