Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Tourist guide of Chania
Αρχική Ελλάδα Κρήτη Νομός Χανίων Ελαφονήσι Βλάστηση και χλωρίδα
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διασρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Ελαφονήσι Κρήτης. Βλάστηση και χλωρίδα

Περίπου 200 είδη φυτών έχουν καταγραφεί στην περιοχή, από τα οποία τα 99 βρέθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος "Life".
Η χλωρίδα της περιοχής μπορεί να χαρακτηριστεί πλούσια σε ενδημικά και σπάνια είδη. Δεκαπέντε κρητικά ενδημικά είδη αναφέρονται στην περιοχή, 7 από τα οποία βρίσκονται και στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων φυτών της Ελλάδος και 11 προστατεύονται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στη νοτιο-ανατολική κυρίως παραλία του νησιού, όπου εντοπίζεται και το σημείο πρόσβασης προς το εσωτερικό του, σχηματίζονται μικροθίνες με κυρίαρχα τα απειλούμενα και προστατευόμενα είδη κενταύρεια η νανώδης και σιληνή η χυμώδης.
Το σημείο αυτό δέχεται πλήθος τουριστών από νωρίς την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο.
Προχωρώντας στο εσωτερικό του νησιού, το εξωτικό περιβάλλον που παρουσιάζουν οι μοναδικές αμμοθίνες είναι πραγματικά μία "ανακάλυψη" για τους επισκέπτες. Δεν είναι μόνο η ποικιλότητα και η σπανιότητα των φυτών που εντυπωσιάζουν, αλλά και οι μορφές και τα σχήματα που αποκτούν στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες οικολογικές συνθήκες της περιοχής, όπως οι δυνατοί άνεμοι και η φυσική αστέθεια των αμμοθινών. Συναντάμε υψηλές συστάδες με κέδρα, αλμυρίκια και ένα μεγάλο αριθμό από κρίνα της παραλίας, που εντυπωσιάζουν με τα άνθη τους στο τέλος του καλοκαιριού. Αλλα είδη που συμμετέχουν σ' αυτούς τους θαμνώνες είναι η ανθυλλίδα, το χαμοτριφύλλι και το θυμάρι. Αμμόφιλα είδη, όπως η θαλάσσια μηδική, το ερύγγιο, η ψάθα, η γαλατσίδα της παραλίας είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί και συμμετέχουν στην διατήρηση των αμμοθινών. Στις αμμοθίνες βρίσκεται και ένας μικρός πληθυσμός του προστατευόμενου είδους Ipomonea imperiati.

Στις βραχώδεις ακτές που υπάρχουν περιφερικά στο νησί, φύονται είδη όπως: κρίταμο, ινούλα, κάππαρη. Στο δυτικό μέρος του νησιού, εκεί που βρίσκεται ο Φάρος και η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, αναπτύσσονται φρύγανα με κυρίαρχα είδη το θυμάρι, το φάγναλον, το λυχναράκι, τον απήγανο κλπ. Εδώ συναντάται, τους χειμερινούς μήνες, ανθισμένο ένα μικρό κρινάκιο απειλούμενο και προστατευόμενο είδος.
Εντονη τουριστική δραστηριότητα εντοπίζεται κυρίως στην απέναντι από το νησάκι παραλία, παρόλα αυτά όμως τα τελευταία χρόνια με τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από τους υπευθύνους τοπικούς παράγοντες και την αειφόρο διαχείριση που γίνεται, να παρουσιάζεται αντιστροφή της κατάστασης και να έχουμε έντονη αναβάθμιση της βλάστησης και της χλωρίδας.
Πίσω από την αμμώδη παραλία, η φρυγανώδης βλάστηση έχει επανέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε φυσιολογικά επίπεδα. Εδώ βρίσκονται και τα περισσότερα ενδημικά, σπάνια και απειλούμενα είδη φυτών της περιοχής, όπως: η νελλεβάλια, ο αγριοπανσές, η αλκάννα, το βερμπάσκο, το βολβολούλουδο. Είναι φανερό ότι χωρίς τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται θα απειλούνταν άμεσα.
Αντίθετα η σχετικά απομονωμένη περιοχή του κεδροδάσους (Κεδριάς), στα νότια, έχει παραμείνει σε καλή κατάσταση αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με την έντονη παρουσία κατασκηνωτών και με τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν οδηγούν την περιοχή σε μη αναστρέψιμη υποβάθμιση. Παραμένουν, ευτυχώς, ακόμα πυκνές οι συστάδες των κέδρων που φύονται σε βραχώδες υπόστρωμα καλυμμένο με παχύ στρώμα άμμου.
Κοντά στην ιστορική Μονή της Χρυσοσκαλίτισσας, είναι αξιοσημείωτη η περιοχή της Ασπρης Λίμνης με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του φυσικού τοπίου και την ποιότητα της της παραλίας που διαθέτει. Εδώ εντοπίζονται και συστάδες με φοίνικες. Η περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας χαρακτηρίζεται και από πλούσια βραχώδη χλωρίδα με πολλά σπάνια και ενδημικά είδη.
Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, και μέχρι το βάθος που φτάνει το φως του ήλιου (ευφωτική ζώνη), υπάρχουν διαπλάσεις ή "λιβάδια" με το φυτό ποσειδώνια, το οποίο συναντάται μόνο στη Μεσόγειο. Η ύπαρξη των ποσειδωνιών αποτελεί ένδειξη καθαρής θάλασσας και καταφύγιο πολλών ψαριών.
Διαμονή σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιος στο νομό Ρεθύμνου Διαμονή στο Νομό Χανίων

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ
Ελαφονήσι
Πανίδα
Βλάστηση και χλωρίδα
Ιστορία

Ελαφονήσι. Βλάστηση και χλωρίδα

Ελαφονήσι. Βλάστηση και χλωρίδα

Ελαφονήσι. Βλάστηση και χλωρίδα

Ελαφονήσι. Βλάστηση και χλωρίδα

Ελαφονήσι. Βλάστηση και χλωρίδα

Ελαφονήσι. Βλάστηση και χλωρίδα

Ελαφονήσι. Βλάστηση και χλωρίδα

Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διασρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στο νομό Χανίων


Αρχή Σελίδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χρήσιμα και απαραίτητα τηλέφωνα Χρήσιμα Τηλέφωνα
Νομαρχία Χανίων:

Δήμος Χανίων:
Αστικό ΚΤΕΛ:

Υπεραστικό ΚΤΕΛ:

Ταξί:
Ταξί (και για Α.Μ.Ε.Α.):
  28210.30.108
28210.30.109
28210.92.000
28210.93.345
28210.98.115
28210.93.306
28210.93.052
18300
28210.94.300

Σημαντικές πληροφορίες Πληροφορίες
Προγραμματίστε την επίσκεψή σας καθημερινή, γιατί το Ελαφονήσι δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι κατά την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου και τα Σαββατοκύριακα αυξάνονται κατά πολύ, με αποτέλεσμα να μην απολαύσετε την μοναδικότητά του.
Αποφύγετε τις ώρες 11.00 έως 16.00

Σελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο Παρόμοιες και ενδιαφέρουσες σελίδες
Βάι, το εξωτικό φοινικόδασος
Ελαφόνησος, ξεχωριστή και μαγευτική
Νησιά της Μεσσηνίας
Αμμουλιανή.. με τις μοναδικές παραλίες
Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου

Εξερευνήσεις Ανανέωση θεμάτων
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.