Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Ioannina, Epirus, tourist guide
Αρχική Ελλάδα Ηπειρος Νομός Ιωαννίνων Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου Χλωριδικός πλούτος
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει
Νομός Ιωαννίνων - Πληροφορίες Τουριστικός Οδηγός Ιωαννίνων Διαμονή στο νομό Ιωαννίνων Διαμονή στα Ζαγοροχώρια Διαμονή στα Μαστοροχώρια Διαμονή στα Τζουμέρκα Ιωάννινα, Νησί, αξιοθέαταΜουσεία - Μνημεία κλπ. Διασκέδαση στο νομό ΙωαννίνωνΠεριοχές νομού Ιωαννίνων ΖαγοροχώριαΜαστοροχώριαΤζουμέρκα - ΚατσανοχώριαΧιονοδρομικά κέντραΑφιερώματα

 
Χλωριδικός πλούτος

Τεράστια είναι η οικολογική αξία του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου όσον αφορά στο χλωριδικό του πλούτο. Σαν έρθει η άνοιξη, ένα πλήθος από αγριολούλουδα γεμίζει τα δάση, τα ρέματα, τα αλπικά λιβάδια και τα βράχια με αρώματα, χρώματα κι ομορφιά.
Τα είδη επιλέγουν σοφά και με εντυπωσιακή εξειδίκευση τις μικροθέσεις και το χρόνο άνθησης, καλύπτοντας κάθε γωνιά της φύσης και ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των φυτικών ειδών του Δρυμού και της γύρω οροσειράς της Τύμφης σε πάνω από 1.700 είδη και υποείδη.
Η μοναδικότητα του Δρυμού οφείλεται στο ότι προστατεύει μεταξύ των άλλων και πέντε ενδημικά είδη, δηλαδή είδη που δεν απαντώνται πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο - Silene intonsa, Saxifraga biflora epirotica, Galium sacrorum, Hieracium dasycrasperdum και Hieracium necopinum.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΔΡΥΜΟ
Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου
Το φυσικό περιβάλλον και ο βιολογικός πλούτος του Δρυμού
Χλωριδικός πλούτος
Ανθρωπος και φύση: κοινή πορεία από τα βάθη των αιώνων
Ζαγόρι
Κόνιτσα
Μοναστήρια: Τόποι συνάντησης θεού κι Ανθρώπου
Γεφύρια και σκάλες: Οι Πέτρινες διαβάσεις
Ορειβασία - Πεζοπορία: Η βιωματική προσέγγιση της φύσης

Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου. Νάρκισσος ο ποιητικός (Narcisus poeticus)

Ο Δρυμός φιλοξενεί άλλα δεκαεννέα ενδημικά είδη της Ελλάδας, δηλαδή είδη που δεν απαντώνται σε κανένα άλλο μέρος της χώρας μας, ενώ προστατεύει ένα μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών που έχουν ιδιαίτερη επιστημονική σημασία, είναι σπάνια ή προστατευόμενα.

Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της χλωρίδας του Δρυμού και της γύρω περιοχής είναι πως αρκετά γένη φυτών χαρακτηρίζονται από έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό ειδών για μια τόσο μικρή περιοχή. Τέτοια γένη φυτών είναι η δρυς (Quercus) με 9 είδη, η σιλένη (Silene) με 27 είδη, το σέδο (Sedum) με 14, η σαξιφράγκα (Saxifraga) με 13, το τριφύλλι (Trifolium) με 43, το γεράνι (Geranium) με 18, η βιόλα (Viola) με 12, η βερόνικα (Veronica) με 16 και η καμπανούλα (Campanula) με 14.

Στα ξέφωτα των δασών του Δρυμού, εκεί όπου οι αχτίδες του ήλιου δυναμώνουν αργά τους νεαρούς μίσχους και τα μπουμπούκια των λουλουδιών, ανθίζουν νωρίς την άνοιξη οι άγριοι κρίνοι του γένους λείριο (Lillium) και οι ίριδες (Iris). Είναι από τα πιο όμορφα άνθη του Δρυμού, με έντονα χρώματα και μεγάλο μέγεθος.

Το λείριο το χαλκηδονικό (Lillium chalcedonicum) και το λείριο του Χελδράιχ (Lillium heldraichi) έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, το λείριο το μάρταγον (Lillium martagon) ροζ, το λείριο του πάλλευκο (Lillium candidum) λευκό, η ίριδα η γερμανική (Iris germanica) βαθύ μπλέ.
Αλλά ο χορός των χρωμάτων απλώνεται και πάνω από το ανώτερο υψομετρικό όριο των δασών.

Την άνοιξη εντυπωσιάζει ο νάρκισσος ο ποιητικός (Narcisus poeticus) με τα ολόλευκα άνθη του, η σπάνια τουλίπα η αυστραλιανή (Tulipa australis) με κίτρινο χρώμα και σε ακόμα πιο μεγάλα υψόμετρα τα γαλάζια άνθη της γεντιανής της εαρινής (Gentiana verna). Μέχρι και οι σχισμάδες των βράχων στολίζονται με αγριολούλουδα, με τα διάφορα είδη του σέδου, με τις σαξιφράγκες -όπως η σαξιφράγκα η σπρουνέρειος (Saxifraga spruneri)- και με τον αθάνατο (Semprevivum marmoreum).

Ένα ακόμα ενδιαφέρον και εύκολα αναγνωρίσιμο από τα μικρά σε χρώμα ροζ ή μοβ άνθη του, είναι η ραμόντα η σεβρική (Ramonda serbica), φυτό των χαμηλών υψομέτρων των δύο χαραδρών του Βίκου και του Αώου. Στο Δρυμό απαντώνται επίσης αρκετά είδη σπανίων ορχιδεών (Ophrys sphegodes, Orchis simian, Dactyloriza sambucina κά), η κόκκινη παιωνία (Paeonia peregrinna) και πολλά άλλα.

Η φήμη του Δρυμού για τη χλωριδική του αξία οφείλεται ακόμη στα φαρμακευτικά φυτά, των οποίων τις θεραπευτικές ιδιότητες γνώριζαν από πολύ παλιά οι κάτοικοι των χωριών γύρω από τη χαράδρα του Βίκου. Από τα χωριά αυτά, μέχρι τα τέλη του 19ου αι. που διαδόθηκε η σύγχρονη ιατρική, κατάγονταν πολλοί πρακτικοί γιατροί, οι λεγόμενοι «Βικογιατροί».
Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου. Κενταυρέα (Centaurea deustiformis)

Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου. Βιόλες (Viola sp.) και πρίμουλα (Primula vulgaris) σε κορμό δέντρου.

Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου. Σαξιφράγκες (Saxifraga sprureri)


Στα φαρμακευτικά φυτά του Εθνικού Δρυμού, που ξεπερνούν τα 250 είδη, περιλαμβάνονται: ο ελλέβορος ο κυκλόφυλλος (Helleborus cyclophyllus), το φασκόμηλο (Salvia officinalis), το κώνειο (Conium maculatum), η γαλατσίδα (Euphorbia myrsinites), η σατουρέγια (Satureja montana), το τσάι του βουνού (Sideritis raeseri), η μέντα (Mentha longifolia), η δάφνη η ολεοειδής (Daphne oleoides) και πολλά άλλα.

Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διασρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στην περιοχή του ΔρυμούΑρχή Σελίδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.