Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Argalasti
Αρχική Ελλάδα Θεσσαλία Μαγνησία Αργαλαστή
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει
Μαγνησία - Πληροφορίες Τουριστικός Οδηγός Μαγνησίας Διαμονή στη Μαγνησία Διαμονή στο ΠήλιοΜε το φακό της Ι. Παραβάλου Χιονοδρομικό Κέντρο ΠηλίουΜουσεία - Μνημεία κλπ. Διασκέδαση στη ΜαγνησίαΠόλεις-Περιοχές ΜαγνησίαςΠήλιοΑφιερώματα

 
Αργαλαστή, Μονή Πάου, πέτρινα γεφύρια

Το χωριό συγκροτήθηκε, σύμφωνα με παλιές μαρτυρίες, από νομάδες κτηνοτρόφους στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και γρήγορα αναπτύχθηκε, σε βαθμό μάλιστα που αποτέλεσε για μια μεγάλη περίοδο των δίσεκτων εκείνων χρόνων, πρωτεύουσα των βακούφικων χωριών του Πηλίου, όπου είχε την έδρα του ο Τούρκος βοεβόδας αλλά και ο ομόδοξός του ιεροδικαστής.

Πλούσιο χωριό, εκτείνεται και ως τις νοτιότερες περιοχές της μαγνησιακής χερσονήσου. Περιλαμβάνει ένα πλήθος οικισμών με αγροτικές καλλιέργειες (ελιές, σύκα, σταφύλια), κτηνοτροφία, αλιεία, ενώ κατά τους δύο τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας ανάπτυξε τη βιοτεχνία του μεταξιού.
Έντονη επίσης υπήρξε η Παρουσία της Αργαλαστής κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στην οποία οι Αργαλαστιώτες, με επικεφαλής τον Μαργαρίτη Δημάδη, έλαβαν ενεργό μέρος. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας η Αργαλαστή έγινε έδρα του Δήμου Σπαλάθρων, ο οποίος περιελάμβανε τους οικισμούς Μετόχι, Μπεστινίκα (Ξινόβρυση), Μπιρ (Καλλιθέα), καθώς και τα επίνεια του Παγασητικού Κόλπου Χόρτο, Κάλαμος, Λεφόκαστρο.
Το 1914 και μετά τη διάλυση των πρώτων εκείνων Δήμων, η Αργαλαστή έγινε μία από τις μεγαλύτερες Κοινότητες του Πηλίου μέχρι το 1999, όταν με την εφαρμογή του σχεδίου Ι. Καποδίστριας, ξανάγινε έδρα του Δήμου Αργαλαστής.

  Το πιο επιβλητικό από τα
     αξιοθέατα είναι το μαρμά-
        ρινο νεοκλασικό κωδωνο-
          στάσιο της εκκλησίας,
            χτισμένο το 1913. Το
            κτίσμα έχει τετράγωνη
            βάση με πλευρά μήκους
           10μ.. ύψος 25 μ., δύο
          ρώσικες καμπάνες και
         ελβετικό ρολόι και έγινε
       κατ' απομίμηση του
     κωδωνοστασίου της Αγίας
 Φωτεινής στη Σμύρνη.

Σήμερα ο επισκέπτης της Αργαλαστής εντυπω-σιάζεται από ορισμένα νεοκλασικά αρχοντικά κι από την ωραία και δροσερή πλατεία της, κοντά στην οποία βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τρίκλιτη βασιλική του 1886, χτισμένη από ζουπανιώτες τεχνίτες.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το κτίριο του Παρθεναγωγείου (δωρεά Γ. Γεωργατζή), το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα και διευθυντής του στις αρχές του 2Οου αιώνα, ήταν ο φιλόλογος και ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Μονή Πάου
Μονή Πάου. Μερική άποψη του εσωτερικού της μονήςΑφήνοντας την Αργαλαστή και πηγαίνοντας για Κάλαμο, φθάνουμε στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, το οποίο χτίστηκε τον 15ο αιώνα και καταστράφηκε από τους Τούρκους, το 1843. Εξαιρετικές μεταβυζαντινές τοιχογραφίες κοσμούν τα νάρθηκα του ναού.
Στην καταπράσινη αυτή περιοχή, με τα πολλά νερά και την αστείρευτη πηγή, μπορεί κανείς να θαυμάσει την εξαιρετική θέα προς τον Παγασητικό Κόλπο.
Συνεχίζοντας τα δρόμο προς τη θάλασσα, φτάνουμε στη γραφική παραλία της Μικρής Πάου.

Πέτρινα Τοξωτά Γεφύρια
Η απαράμιλλη αρχιτεκτονική των Ηπειρωτών μαστόρων και η τεχνική κατεργασίας της πέτρας είναι αποτυπωμένες στα πέτρινα τοξωτά
γεφύρια του Πηλίου.
Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο κάθε γεφύρι εντάσσεται στο φυσικό περιβάλλον και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του.
Δείτε τα γεφύρια:
 • στο Κατσιλοχώρι (βρίσκεται εντός της Αργαλαστής, στην είσοδο του χωριού)
 • στο Ρέμα Ροδιάς (θα το συναντήσετε στη διαδρομή Αργαλαστή - Λεφόκαστρο)
 • στο Λεφόκαστρο (βρίσκεται εντός του οικισμού Λεφόκαστρου)
 • στο Καρύδι (το γεφύρι βρίσκεται στη διαδρομή Αργαλαστή - Ξινόβρυση)
 • και στην Αμμουρτσιά (το γεφύρι βρίσκεται στη διαδρομή Αργαλαστή - Κάλαμος).
Διαμονή σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιος στην Αργαλαστή Διαμονή στην Αργαλαστή

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ
Η Αργαλαστή σήμερα. Επισκεφθείτε
Αργαλαστή, Μονή Πάου
Χόρτο Αργαλαστής Μαγνησίας
Λεφόκαστρο, βρύσες της περιοχής
Κάλαμος, Ξινόβρυση
Πάλτση, Καλλιθέα (Μπιρ), Μετόχι

Η κεντρική πλατεία της Αργαλαστής με το δημαρχείο

Πλούσιες είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Δήμο, με τη συμβολή του Ιδρύματος Αγγελίνη, συλλόγων και φορέων της περιοχής. Φεστιβάλ, διεθνή συνέδρια, θεατρικά σεμινάρια, μουσική, χορός, είναι μερικές από τις προτάσεις μας για τις διακοπές σας στην Αργαλαστή.

Διαμονή
Για τη διαμονή σας στην Αργαλαστή και την γύρω περιοχή, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία και καταλύματα.
Στην Αργαλαστή υπάρχουν επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακοί ξενώνες, παραδοσιακά αρχοντικά κλπ.), που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή. Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Για την διασκέδασή σας στην Αργαλαστή και την γύρω περιοχή θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.


Με κλικ πάνω στο κατάλυμα, το κατάστημα ή την επιχείρηση που σας ενδιαφέρει, θα δείτε αναλυτικές πληροφορίες Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στην περιοχή της Αργαλαστής
Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.